EMDR therapie Online

EMDR met Flash

  • gepubliceerd in het EMDR Magazine  van maart 2018 en april 2020 (
  • Flash-techniek, ontwikkeld door oa Philip Manfield:Te gebruiken als er veel angst is om het beeld (de herinnering, een fantasiebeeld of flashforward) op te halen. Je gebruikt de metafoor van de kaarsvlam: als je maar even je hand door de kaarsvlam heen haalt, dan voel je dat niet. Of de metafoor van het zwembad dat eerst koud aanvoelt.

Philip Manfield heeft na de introducite van de Flashtechniek deze doorontwikkeld: de EMDR Flash 2.0. Deze moet nog wetenschappelijk onderzocht worden  op effectiviteit, maar volgens Manfield zijn de bevindingen veelbelovend. Een onderwerp dus nog in ontwikkeling.

In het EMDR Magazine 22 staat een mooi artikel, voor leden van de VEN te lezen

  • Indicatie: Je doet het bv als er weerstand is tegen EMDR, als iemand het niet goed durft toe te laten, als er schaamte is, kan dus ook ‘ blind to therapist’
  • Je vraagt naar een vage aanduiding van het trauma. Let erop dat je – als er een ‘ feeding memory’  onder zit, dat als target neemt.
  • Daarna ga je meteen naar een positieve ervaring vragen, waar ze zich echt bij betrokken voelen. Die ervaring bereid je eerst voor, voorbeelden zijn bv. iets met je kleinkind doen, een fijne sport-, wandel- of andere ervaring.
  • Je laat de client daaraan denken en ook over laten vertellen, je kan er ook verder naar vragen.
  • Dan – als jij Flash zegt – laat je de client drie keer snel met de ogen  knipperen en laten tappen. Dat kun je een paar keer zo doen. Daarna vragen hoe de traumatische herinnering is veranderd.

Meer lezen op flashtechnique.com

Op Emdrvideo.com vind je 2 demonstraties

Hieronder een paar plaatjes uit het artikel uit EMdrmagazine nr 22

Hieronder een voorbeeld van een casus zoals in dit artikel beschreven